5 tips voor sneller spierherstel na het sporten

0
655
sneller spierherstel na sporten

We kennen het allemaal, wakker worden met intense spierpijn. De ene gaat er beter op als de ander, maar toch heb je het gevoel dat je niet 100% goed functioneert. Er zijn dus een aantal dingen waar jij als sporter aan kan denken voor, tijdens en na het sporten wat jouw spierherstel versnelt. Daarom lees je in dit artikel 5 tips voor sneller spierherstel na sporten!

1. Veel blijven drinken

Je hebt het waarschijnlijk wel eens vaker gehoord, maar veel water drinken is heel belangrijk voor het menselijk lichaam. Het water in je lichaam zorgt ervoor dat alle stoffen van A naar B worden verplaatst en dus ook dat jouw spieren voldoende voeding krijgen. Als je een heftige sportsessie achter de rug hebt, heb je veel zweet verloren en zal er dus minder water in je lichaam zitten. Zorg er dus voor dat je lichaam voldoende water hebt, dit zorgt voor een maximaal spierherstel na sporten.

2. Zorg voor een goede nachtrust

Je spieren herstellen het beste als je in je diepe rust bent, dus als je slaapt. Het is belangrijk voor je lichaam dat het de rust verkrijgt wat het nodig heeft. Omdat het veel energie kost je lichaam om die zware workout te doen, zal het ook maximaal moeten herstellen. Als je je lichaam niet voldoende rust geeft, zal je spierherstel na het sporten niet optimaal zijn, waardoor je spieren minder snel zullen groeien. Wat een goede nachtrust is dat verschilt per individu, de ene presteert beter na 6 uur slaap en de ander beter na 9 uur slaap. Als je ‘s ochtends moe wakker wordt, zorg dan dat je de volgende keer even een uurtje blijf liggen of eerder erin gaat.

3. Let goed op je voeding

Voor een fanatieke sporter is voeding het belangrijkste wat er is, zonder de juiste voeding binnen te krijgen wordt het lastig om sterker te worden en ook om te groeien. Dat komt doordat je spieren simpelweg niet kunnen herstellen: je spieren hebben daar niet de voeding voor. Zorg dus dat je na het sporten wat meer eiwitten neem als normaal, dit stimuleert het spierherstel. Daarnaast is het voor sporters belangrijk dat het voldoende koolhydraten en vitamine C binnenkrijgt. Deze stoffen zijn belangrijk voor de energiepeil in je lichaam en voor de toevoer van ijzer in het bloed. Naast deze stoffen is het ook belangrijk dat je regelmatig magnesium binnen krijgt, hiervoor kan je bijvoorbeeld meer noten, zaden, peulvruchten of volkoren producten eten.

4. Warming-up & Cooling down

Tip 4 voor een sneller spierherstel na het sporten: denk aan het belang van een warming-up en cooling down. Ja, het is erg voor de hand liggend, maar uitermate effectief. Als je er alleen al voor zorg dat je spieren goed warm gemaakt worden, dit scheelt in blessures en in herstel. Dit geldt ook voor de cooling down, dus zorg ervoor dat je hart even wat sneller gaat kloppen voordat je de zware gewichten pak. Hierdoor gaat je hart snel pompen en zal het bloed sneller door het lichaam gaan, waardoor je spieren sneller voeding krijgen en krijg je minder snel een blessure of verkramping. Dit geldt ook voor het aankleden van het lichaam, probeer je spieren na de inspanning warm te houden en bijvoorbeeld niet laat blootstellen aan de kou. Dit veroorzaakt ook blessures en beïnvloedt het spierherstel negatief.

5. Herstellende massage

Iedereen vindt dit fijn en al helemaal als het gedaan wordt door je geliefde, maar het heeft ook een goede invloed op je spierherstel. Gebruik olie of een foamroller voor het masseren van de spieren, dit stimuleert de doorbloeding in de spieren. Hierdoor worden de afvalstoffen sneller afgevoerd en de voeding voor de spieren beter aangevoerd voor een sneller spierherstel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in