Afvallen zonder sporten, is het mogelijk?

0
761
Afvallen zonder sporten

De tijd is weer aangebroken, er moeten wat kilootjes af. Je moet van jezelf naar de sportschool. Maar daar sta je eigenlijk niet op te wachten. Je bent druk met je werk of je hebt gewoon geen zin om te sporten. Het kan natuurlijk ook dat je vanwege een beperking niet kan sporten. Vandaar de vraag “kun je ook afvallen zonder te sporten?” In dit artikel wordt uitgelegd of dit mogelijk is en hoe je dit kan doen.

Is afvallen zonder sporten mogelijk?

Er wordt weleens gezegd dat buikspieren in de keuken worden gemaakt. Dit is helemaal waar, want als je wilt afvallen hangt dat voor een groter deel af van je voeding. Het is dus zeker mogelijk om af te slanken zonder te sporten. Het is daarentegen niet mogelijk om af te vallen en niet te letten op je voeding. Een goed gebalanceerd dieet is erg belangrijk om succesvol af te vallen. Een voedingsschema is dus ook aan te raden als je wilt afvallen zonder sporten. Hoe je precies vet kan verbranden zonder te sporten, wordt hieronder uitgelegd.

Voeding

Als je vet wilt verbranden zonder te sporten, is voeding het allerbelangrijkste. Je lichaam heeft dagelijks een hoeveelheid calorieën nodig om te kunnen functioneren. Om vet te verbranden moet je een calorietekort hanteren. Dit betekent dat je onder je caloriebehoefte moet gaan eten. Als je dagelijkse behoefte rond 2400 calorieën zit, moet je 2000 calorieën gaan eten om af te vallen.

Eiwitten

Eiwitten verteren erg langzaam. Doordat eiwitten langzaam verteren heb je ook nog langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder last hebt van honger. Ook worden er door eiwitten minder snel spieren afgebroken. Wanneer je afslankt zonder te sporten wil je natuurlijk wel je spieren behouden. Een aantal voorbeelden van eiwitrijke producten zijn: vlees, vis, zuivel, maïs, erwten en sojabonen.

Koolhydraten

Koolhydraten geven je lichaam energie. Als je niet wilt of kan sporten, dan zijn koolhydraten in grote hoeveelheden niet nodig. Je moet ze natuurlijk niet volledig schrappen van je dagelijkse voeding. Koolhydraten in volkoren producten zijn juist verstandig om te eten. Dit worden ook wel de langzame koolhydraten genoemd. Een aantal voorbeelden zijn: zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood. Door de vezels in deze producten heb je langer een verzadigd gevoel. Ook krijg je van de koolhydraten in de volkorenproducten energie, waardoor je wel nog gewoon je dagelijkse activiteiten kan uitvoeren.

Drink water

Door genoeg water te drinken krijg je een verzadigd gevoel. Een heel groot voordeel aan water is dat het geen calorieën bevat, je kan het dus makkelijk drinken. Het is aan te raden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Om aan deze hoeveelheid te komen kun je een waterfles van anderhalve liter vullen met water, en zorgen dat je deze iedere dag opdrinkt. Ook zorgt water ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren. Om deze reden moet je eigenlijk altijd genoeg water drinken.

Dagelijkse beweging

Het is natuurlijk mogelijk dat je niet kan of wil sporten. Maar dat betekent niet dat je de hele dag door niks hoeft te doen. Wees dus ook creatief met activiteiten. Je kan bijvoorbeeld op de fiets naar je werk gaan of een bushalte eerder uit stappen. Als je over de dag wat meer beweegt, kun je ook meer calorieën innemen. Je kunt dus meer eten, waardoor je over de dag minder honger hebt.

Blijf de juiste vetten eten

Met vetten bedoelen we eigenlijk alleen onverzadigde vetten, deze zijn namelijk goed voor je lichaam. Verzadigde vetten moet je namelijk juist vermijden als je wilt afvallen zonder te sporten. Onverzadigde vetten zijn heel belangrijk voor het functioneren van het menselijk lichaam. Ze verlagen namelijk het slechte cholesterol in je lichaam. De producten waar veel onverzadigde vetten in zitten zijn: noten, zaden, avocado’s en oliën.

Neem genoeg slaap

Slaap is belangrijk als je wilt afslanken. Een goede nachtrust is voor iedereen anders. Gemiddeld is tussen de 7-9 uur slaap voldoende. Wanneer je niet goed slaap raken de hormonen in je lichaam in de war. Ook verbrand je veel calorieën in je slaap. Je kunt zelfs je verwarming wat lager zetten om zo wat extra calorieën te verbranden.

Snel afvallen zonder te sporten

Het liefst val je zo snel mogelijk af. Als je zonder te sporten wilt afvallen, kan dat niet snel. Afvallen is al een proces dat vrij langzaam gaat, en zonder te sporten gaat het nog langzamer. Maar dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Je hoeft alleen te zorgen voor een calorietekort van 300-400 calorieën en je lichaam doet de rest zelfs. Het is ongezond om te snel af te slanken, dit zal ervoor zorgen dat je spiermassa ook zal afnemen. Wanneer je spiermassa verliest, verbruik je ook minder energie. Dit komt doordat je lichaam je spieren niet meer hoeft te onderhouden. Zodra je stopt met diëten zul je dus ook weer sneller aankomen.

Voordelen afvallen zonder sporten

Afvallen zonder sporten brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Wat de voordelen zijn zie je hieronder:

Tijd

Je bent de hele dag aan het werk en je denk eraan om in de avond even uit te rusten. Maar je weet dat je nog moet sporten, waardoor je jouw favoriete serie niet kan kijken. Afvallen zonder te sporten is daarom een voordeel, omdat je zo al gauw 1-2 uur per dag bespaart.

Geen honger na training

Tijdens het sporten verbruikt je lichaam energie. Na het sporten wil je lichaam dat je iets gaat eten om dit weer bij te vullen. Wanneer je niet sport heb je hier ook geen last van.

Nadelen van afvallen zonder sporten

Het klinkt natuurlijk mooi, vet verbranden zonder sporten, maar zitten er geen nadelen aan? Er zijn wel degelijk nadelen. Hieronder zullen de nadelen worden toegelicht.

Spiermassa gaat verloren

Wanneer je niet sport, maar wel een calorietekort hanteert, zal je spiermassa afnemen. Dit komt doordat je lichaam je spieren gaat verbranden. Natuurlijk wordt ook je vet verbrand maar tegelijkertijd ook je spieren, omdat deze niet geprikkeld worden door een sport. Je lichaam is namelijk gebouwd om te overleven en zal dus je spieren afbreken. Ook kost het energie om deze spieren te onderhouden, wat er ook weer voor zorgt dat je meer calorieën kan eten.

Algemene gezondheid

Sporten is goed voor je fysieke, maar ook je mentale gezondheid. Tijdens het sporten kun je de gedachtes die je de gedurende dag hebt gehad eruit gooien. Ook verbeter je de gezondheid van je longen en hart. Sporten is dus eigenlijk heel gezond voor je.

Je verbrandt minder calorieën

Als je niet sport verbrand je ook minder calorieën, dit komt doordat je minder beweegt. Je kan daarom ook minder calorieën op een dag eten. Dit heeft ook weer als gevolg dat je minder mineralen en vitamines binnen krijgt.

Conclusie

Nu alles is behandeld kan er een antwoord worden gegeven op de vraag: “hoe val je af zonder te sporten?”. Met de juiste voeding, eiwitrijke producten, langzame koolhydraten, water, dagelijkse beweging, genoeg slaap en de juiste vetten eten, is dit zeker mogelijk. Afvallen zonder sporten brengt natuurlijk voordelen en nadelen met zich mee. Je hebt namelijk meer vrije tijd en geen honger aanvallen na een training. Wel is sporten goed voor je algemene gezondheid, dus als je niet sport kan dit in je nadeel werken. Ook verbrand je tijdens het sporten calorieën waardoor je meer kan eten. Hoewel het dus mogelijk is om af te vallen zonder te sporten, is het wel lastiger. Heb je last van te weinig motivatie om te sporten? Lees dan ons artikel over sport motivatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in