Hoe kom je van buikvet af?

0
272
hoe kom je van buikvet af

Vet op je lichaam hebben is heel normaal en tot op zekere hoogte zelfs gezond. Vet is een belangrijke reserve brandstof, het is nodig om specifieke vitamines op te nemen, het beschermt onze organen en houdt ons warm. Wel is het zo dat teveel vet het risico verhoogd op diabetes, hart- en vaatziekten en nog veel meer lichamelijke kwalen. Daarnaast vinden de meeste mensen overtollig buikvet niet mooi en willen ze hier graag van af.

Kan ik alleen buikvet verliezen?

Veel mensen denken nog steeds dat het mogelijk is om plaatselijk vet te verliezen, maar onderzoek heeft het tegendeel bewezen. Als je hier bent gekomen voor speciale buikspieroefeningen of een magische pil die je buikvet zal laten verdwijnen moet we je helaas teleurstellen.

Wel is het zo dat iedereen een andere vetdistributie heeft. Sommige mensen bewaren meer vet bij hun buik, sommige meer rond hun benen en sommige mensen zelfs op hun rug. Waar het vet als eerste zal komen en als eerste zal weggaan kan je verder niks aan doen, dit is genetisch bepaald.

Wat kan ik dan wel doen?

Dan is nu de vraag: hoe kom ik van mijn buikvet af?

Om vet te verbranden moet je lichaam in een negatieve energiebalans zijn. Dit betekent simpelweg dat je meer calorieën moet verbranden op een dag dan dat je binnenkrijgt. Hoeveel calorieën je exact nodig hebt is lastig te zeggen, omdat er een heleboel factoren zijn die hier invloed op hebben. Wel zijn er verschillende calculators en formules op het internet te vinden die een inschatting voor je kunnen maken.

Het beste is om je calorieën ieder geval voor een tijdje bij te houden, zodat je een beeld hebt van hoeveel calorieën je binnenkrijgt op een dag. Er moet rekening worden gehouden met wat je eet, drinkt en wat voor olie je gebruikt in de pan. Als je het zo precies mogelijk wil doen moet je al je voeding afwegen. Op deze manier kun je in kleine stappen je calorieën verlagen.

De meeste mensen hebben geen zin en/of geen tijd om exact hun calorieën bij te houden elke dag, dus om het simpel te houden kan je rekening houden met het volgende. Als je nu al een tijdje hetzelfde weegt zal je gemiddeld gezien het aantal calorieën binnenkrijgen dat je nodig hebt om op dit gewicht te blijven en als je merkt dat je steeds zwaarder wordt zal je dus gemiddeld gezien meer calorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt.

Wat kan ik doen om in een negatieve energiebalans te komen?

We hebben een lijst voor je gemaakt met praktische tips die je zullen helpen om in een negatieve energiebalans te komen en daardoor ook zullen helpen met het verliezen van buikvet.

Eet meer groenten

Groenten bevatten weinig calorieën en veel vezels. Daarom vullen groentes erg goed en bovendien bevatten groenten essentiële vitamines en mineralen.

Eet genoeg eiwitten

Eiwitten verzadigen je snel en ze verzadigen je voor een langere tijd dan bijvoorbeeld koolhydraten, omdat je lichaam meer tijd nodig heeft om de eiwitten te verteren. Ook helpen eiwitten bij het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel wat erg belangrijk is wanneer je wil afvallen.

Eet meer vezels

Vezels zorgen ook voor een erg verzadigd gevoel. Dit komt doordat vezels water opnemen waardoor er extra ruimte wordt ingenomen in de maag en darmen.

Eet genoeg gezonde vetten

Veel mensen die proberen af te vallen gaan vet vermijden, omdat vet per gram meer calorieën heeft. Vaak denken mensen ook dat vet makkelijker omgezet wordt in vet, maar hier hoef je je geen zorgen om te maken. Gezonde vetten zijn essentieel voor een heleboel processen in je lichaam en deze vetten zullen je alleen maar helpen bij het afvallen.

Beweeg meer

Meer bewegen zal het afvalproces een stuk makkelijker maken. Probeer eens een nieuwe sport of begin weer opnieuw met een sport die je vroeger zo leuk vond. Ook kan wat vaker een wandeling maken en een doel zetten met het aantal stappen dat je per dag wil doen helpen bij het afvallen.

Drink geen calorieën

Calorieën die je drinkt zullen je minder vullen dan calorieën die je eet. Daarom is het beter om helemaal geen calorieën te drinken wanneer je probeert af te vallen. Ook alcoholische drankjes bevatten vaak veel calorieën. Mocht je toch iets willen drinken wat calorieën bevat lees je dan goed in over hoeveel calorieën elk drankje bevat en probeer bewust te kiezen voor opties met niet veel calorieën.

Drink koffie

Cafeïne stimuleert de vetverbranding, omdat je meer energie krijgt en je meer gaat bewegen. Ook verminderd cafeïne het honger gevoel.

Doe regelmatig krachttraining

Hiermee verbrand je calorieën, maar ook heeft je lichaam meer calorieën nodig wanneer je meer spiermassa hebt.

Vermijd snelle suikers

Snelle suikers beïnvloeden je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is heel erg belangrijk wanneer je probeert af te vallen. Ook zal je snel weer honger krijgen na het eten van snelle suikers.

Slaap genoeg

Niet alleen heb je de energie overdag nodig om meer calorieën te verbranden, maar ook blijkt uit onderzoek dat te weinig slaap zorgt voor een tragere stofwisseling en leidt tot meer eten.

Probeer stress te verminderen

Door stress wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt en dit hormoon kan zorgen voor toename in gewicht.

Zet duidelijke doelen voor jezelf

Vaak wanneer mensen al hun gewoontes in een keer omgooien kunnen ze dit niet volhouden. Het is beter om je eetpatroon en gewoontes stap voor stap te veranderen. Op deze manier zal het een stuk makkelijker zijn om vol te houden. Zet maandelijks kleine doelen voor jezelf en blijf jezelf uitdagen.

Zoek hulp van een professional

Probeer je al een tijdje af te vallen en blijft het maar niet lukken? Dan kan het verstandig zijn om de hulp van een professional in te schakelen.

Conclusie

Dus hoe kom je het snelste van buikvet af? In het kort zijn goede eet en leefgewoontes essentieel om op een gezond gewicht te komen. Ook is het belangrijk om deze gewoontes vol te houden om op dit gewicht te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in