Koffie en sport: Helpt cafeïne voor het sporten?

0
388
koffie_sport

Koffie en sport: Helpt cafeïne voor het sporten?

Koffie. Een dagelijkse gewoonte van veel mensen. De meeste mensen drinken gedurende dag wel 2-4 koppen koffie, maar er zijn ook mensen die dit voor koffie voor hun sport drinken als pre-workout. Dit heeft te maken met de cafeïne die erin zit? Wil je hier meer weten over de verhouding van koffie en sport? Lees dan het hele artikel!

Wat is koffie?

Koffie komt oorspronkelijk van de koffieplant, de zaden van deze plant worden gedroogd en geroosterd. Uiteindelijk hou je hier koffiebonen aan over. Om hier koffie van te maken worden de koffiebonen gemalen. Hierna kun je het werk overlaten aan je koffieapparaat en genieten van jouw lekkere bak met koffie.

Cafeïne en koffie

Zoals velen al weten is cafeïne de werkende stof in koffie. In 100 gram koffie zit ongeveer 40 mg cafeïne. Natuurlijk hangt dit af van de soort koffie. Hoewel er in koffie dus caffeïne zit, zit er cafestol in. Deze stof verhoogd het LDL-cholestrol, wat de kans op een hartaanval of beroerte vergroot. Maar schrik hier niet van want er zijn ook manieren van koffiezetten, waarmee de stof cafestol verminderd wordt. De drie gezondste manieren om koffie te zetten zijn met een filterapparaat, percolator of koffiepad. Cafestol heeft een zo laag gehalte op deze manieren, dat het onbeperkt kan worden geconsumeerd, zonder dat deze koffie effect op cholesterol.

Espresso en Turkse/Griekse koffie of koffie gemaakt met Cafetière hebben een veel groter effect op cholesterol. Van de laatste twee wordt slechts één drankje per dag aanbevolen.

Waarom stimuleert cafeïne je sportprestaties?

Goed, we weten nu dat er cafeïne in koffie zit, en dat het goed is voor je sportprestaties. Maar waarom? Cafeïne voor het sporten geeft een stimulerend effect op je concentratie en prestatie. De cafeïne zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en minder snel moe wordt. Ook verbetert het je geheugen, alertheid en motivatie. Wel moet je met cafeïne oppassen dat je er niet afhankelijk van wordt.

Koffie(cafeïne) en fitness

In de fitness industrie is cafeïne enorm populair. Je ziet dan ook veel supplementen met cafeïne erin. Zo heb je fatburners, pre-workout en losse cafeïne supplementen. In een pre-workout zit al snel 200 tot 350 mg cafeïne. Dit zijn dus ongeveer 4 tot 8 koppen koffie. Vanwege deze grote hoeveelheid cafeïne dat het lichaam binnen krijgt, kan het zijn dat de werking van cafeïne vermindert.

Conclusie: Heeft cafeïne een positief effect op je sportprestaties?

Wij geven de combinatie cafeïne en sport een go. Aangezien de cafeïne een stimulerend effect heeft op je concentratie en prestatie. Daarnaast is niet schadelijk voor je lichaam als je het in kleine hoeveelheden neemt, zoals 1 to 2 kopjes koffie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in