Krachtsport, wat is het en wat zijn de voordelen?

0
702
Krachtsport

Als je het woord ‘’krachtsport’’ hoort, denk je al snel aan schreeuwende gespierde mannen, die veel gewicht tillen. Maar de definitie van krachtsport is veel groter dan bodybuilding. Krachtsport is een verzamelnaam voor verschillende soorten krachtsporten. Lees nu dit artikel van Sport Liefde als je erachter wilt komen wat krachtsport nou precies is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is krachtsport?

Krachtsport is een sport waar je spieren centraal staan. Bij het woord krachtsport denken mensen vaak aan bodybuilding. Dit is deels waar omdat bodybuilding een krachtsport is, maar er zijn nog veel meer sporten die ook onder de categorie krachtsport vallen. Denk aan gewichtheffen, powerlifting, armdrukken, bodybuilding, crossfit, roeien, polsstokhoogspringen en kettlebell werpen.

Vaak is het doel bij deze sporten om meer spiermassa te kweken om zo tot betere prestaties te komen. Vandaar dat deze sport meestal wordt beoefend om een beter fysiek te krijgen. Als er op de juiste manier wordt getraind en op de juiste manier gegeten wordt, kan er meer spiermassa worden opgebouwd. Wanneer er intensief wordt getraind ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren, wat meestal spierpijn veroorzaakt. Het lichaam repareert deze spieren weer en zorgt ervoor dat de spieren groeien door de scheurtjes op te vullen.

Voordelen van krachtsport

Krachtsport is steeds populairder aan het worden en dit komt omdat er veel voordelen aan zitten. zie hieronder een aantal voordelen:

✓ Je valt sneller af
✓ Je krijgt meer kracht en spiermassa
✓ Je mentale gezondheid wordt beter
✓ Je krijgt meer energie
✓ Je zelfvertrouwen krijgt een boost
✓ Je lifestyle verbetert
✓ Je slaapt er beter van

Hieronder worden de voordelen toegelicht:

Je valt sneller af

Om af te vallen moet je minder calorieën binnen dan dat je verbruik. Met krachtsport verbrand je veel tijdens het sporten, maar ook na het sporten, dit heeft te maken met het herstel van de spieren. Dit wordt ook wel het afterburn-effect genoemd.

Je krijgt meer kracht en spiermassa

Als je een intensieve training hebt gedaan ontstaan er allemaal kleine scheurtjes in je spieren. Wanneer de scheurtjes weer hersteld zijn na goed te eten en voldoende rust te nemen, zijn je spieren gegroeid en hebben ze meer kracht. Dit gaat natuurlijk in kleine stappen, maar door consistent te trainen kun je geweldige resultaten halen.

Je mentale gezondheid wordt beter

Tijdens een training maken je hersenen een hormoon aan genaamd ‘’endorfine’’. Het hormoon endorfine geeft je een geluksgevoel. Dit betekent dat je beter in je vel gaat zitten en dus bevordert krachtsport je mentale gezondheid.

Je krijgt meer energie

Na een intensieve training zou je niet zeggen dat je meer energie hebt. Maar hoe kan het dan dat je van krachtsport toch energie krijgt? Dit komt doordat je hart en longen efficiënter gaan werken, daardoor krijg je weer meer energie om naar de gym te gaan.

Je zelfvertrouwen krijgt een boost

Wanneer je al een tijdje een krachtsport beoefent, word je met de tijd steeds zelfverzekerder. Als je begonnen bent met krachtsport omdat je onzeker bent over je uiterlijk, zal je zelfvertrouwen groeien naarmate je aankomt in spiermassa of juist afvalt. Ook verbeter je steeds je prestaties, waardoor je jezelf steeds verbeterd wat een goed gevoel geeft.

Je lifestyle verbetert

Als je je prestatie wilt blijven verbeteren zal je goed moeten eten en goed moeten slapen. Oftewel je algemene lifestyle wordt verbeterd. Door goed te eten en te slapen zorg je ook nog eens voor minder kans op blessures en ziektes.

Je slaapt er beter van

Als je een intensieve training hebt gehad wordt je slaap vaak ook beter. Dit heeft te maken met het herstel van je spieren en de energie die je verbruikt. Je spieren worden voor het grootste gedeelte in je slaap hersteld en dus kost het ook meer energie. Je lichaam verbruikt ook meer energie overdag en zal dus langer moeten opladen.

Conclusie

We zijn erachter gekomen dat krachtsport meer is dan alleen bodybuilding. Het bestaat uit veel meer sporten zoals: gewichtheffen, powerlifting, armdrukken, bodybuilding, crossfit, roeien, polsstokhoogspringen en kettlebell werpen. Ook zijn we achter een aantal voordelen gekomen: je valt sneller af, je krijgt meer kracht en spiermassa, je mentale gezondheid wordt beter, je krijgt meer energie, je zelfvertrouwen krijgt een boost, je lifestyle verbetert en je slaapt er beter van.

Wij zijn inmiddels wel overtuigd, jij ook? Laat het ons weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in