NBA – een diepgaande gids over Amerikaans basketbal

0
432
NBA - een diepgaande gids over Amerikaans basketbal

De belangrijkste professionele basketbalcompetitie in de Verenigde Staten is de National Basketball Association (NBA). De competitie, die 30 teams telt en 29 Amerikaanse clubs en één Canadees team telt, wordt beschouwd als een van de meest geliefde en meest zwaar bevochten basketbalcompetities ter wereld. De geschiedenis en tradities van basketbal in de VS, evenals de structuur en administratie van de NBA, komen allemaal aan bod in deze gids.

NBA tickets kopen moet bovenaan je to-do lijst staan als je een basketbal liefhebber bent die een reis naar de Verenigde Staten plant. De onvergetelijke ervaring van een live NBA wedstrijd zal je nooit meer vergeten.

Door naar een NBA wedstrijd te gaan kun je de beste basketballers ter wereld in actie zien. Je zult op het puntje van je stoel zitten als je de spelers op topniveau ziet concurreren vanwege hun ongelooflijke snelheid, vaardigheid en behendigheid.

Geschiedenis van de NBA

James Naismith, een Canadese leraar lichamelijke beweging, creëerde het basketbal in 1891. Om zijn leerlingen de hele winter bezig te houden, ontwikkelde hij het spel. Basketbal werd vaak gespeeld, en tegen het eind van de jaren 1920 waren er professionele basketbalteams ontstaan en in competities opgezet. De National Basketball Association (NBA) werd oorspronkelijk in 1946 opgericht als de Basketball Association of America (BAA), en in 1949 verenigden de BAA en de NBL zich tot de NBA zoals we die nu kennen. 

NBA teams

Hier is een lijst van de populairste teams in de National Basketball Association (NBA) op basis van historisch succes, fanbase en algemene populariteit:

 • Los Angeles Lakers: De aanhang van de Lakers “Lakers Nation” is groot en vurig. De franchise heeft 17 NBA-kampioenschappen gewonnen, het op één na hoogste van alle teams in de competitie en het hoogste van alle teams in de Western Conference.
 • Boston Celtics: “Celtics Nation” is de naam voor de toegewijde en omvangrijke fanbase van het team. De franchise heeft 17 NBA kampioenschappen gewonnen, dat is de derde meeste van alle teams in de competitie en de meeste van alle teams in de Eastern Conference.
 • Golden State Warriors: De “Warriors Nation” aanhang van de Warriors is groot en vurig. De franchise heeft zes NBA-titels gewonnen, waaronder drie in de jaren 2010.
 • Chicago Bulls: The Bulls’ “Bulls Nation” is hun toegewijde en omvangrijke fan aanhang. De ploeg heeft zes NBA-titels gewonnen, waarvan de meest recente in 1998.
 • San Antonio Spurs: “Spurs Nation” is de naam voor de toegewijde en omvangrijke aanhang van de Spurs. De franchise heeft vijf NBA-titels gewonnen, waarvan vier in de jaren 2000.
 • Miami Heat: De Heat’s “Heat Nation” fanbase is omvangrijk en vurig. De franchise heeft zes NBA-titels gewonnen, waaronder twee in de jaren 2010.
 • Philadelphia 76ers: Ook bekend als “Sixers Nation” hebben de 76ers een grote en toegewijde fanbase. De ploeg heeft drie NBA-titels gewonnen, waarvan de laatste in 1983.
 • Detroit Pistons: “Pistons Nation” is de term voor de toegewijde en omvangrijke aanhang van de Pistons. De ploeg heeft drie NBA-titels gewonnen, waarvan de laatste in 2004.
 • Dallas Mavericks: Bekend als “Mavs Nation,” de Mavericks’ fan aanhang is omvangrijk en vurig. De groep heeft één NBA-titel gewonnen, in 2011.
 • De New York Knicks worden gesteund door een aanzienlijke en fervente groep fans die bekend staat als “Knicks Nation”. De ploeg heeft twee NBA-titels gewonnen, waarvan de laatste in 1973.
 • Portland Trail Blazers: “Blazers Nation” is de naam voor de toegewijde en omvangrijke fanschare van de Trail Blazers. De enige NBA-titel van het team kwam in 1977.
 • Oklahoma City Thunder: De Thunder’s “Thunder Nation” fan aanhang is groot en vurig. De groep, oorspronkelijk bekend als de Seattle Supersonics, won één NBA-kampioenschap in 1979.
 • Milwaukee Bucks: Ook bekend als “Bucks Nation,” de Bucks hebben een grote en toegewijde fan aanhang. Het team behaalde zijn enige NBA-titel in 1971.
 • Brooklyn Nets: “Nets Nation” verwijst naar de toegewijde en aanzienlijke aanhang van het team. De groep, die ooit bekend stond als de New Jersey Nets, heeft nooit de NBA-titel opgeëist.
 • Denver Nuggets: De “Nuggets Nation” van de Nuggets is hun toegewijde en omvangrijke aanhang. De groep heeft nog nooit een NBA-titel mee naar huis genomen.
 • Houston Rockets: De Rockets, wiens “Rockets Nation” fanbase enorm en vurig is, hebben twee NBA kampioenschappen gewonnen, waarvan de meest recente in 1995.
 • De Minnesota Timberwolves hebben nooit een NBA kampioenschap gewonnen, maar ze hebben wel een aanzienlijke en fervente fanbase die bekend staat als “Wolves Nation”.
 • Indiana Pacers: De Pacers hebben nooit een NBA kampioenschap gewonnen, maar ze hebben wel een grote en fervente fanbase bekend als “Pacers Nation.”
 • Phoenix Suns: De Suns hebben nooit een NBA titel gewonnen, maar ze hebben wel een grote en fervente fanbase die bekend staat als “Suns Nation.”

Het is belangrijk in gedachten te houden dat de populariteit van teams in de loop der tijd kan fluctueren. Sommige teams kunnen een tijdje genieten van succes en populariteit, terwijl bij andere teams de prestaties en populariteit kunnen dalen. 

Elke club speelt 82 wedstrijden tijdens het reguliere seizoen van de NBA, dat loopt van oktober tot april. Aan het einde van het reguliere seizoen gaan de beste teams van elke conference door naar de play-offs, waar ze het in een reeks eliminatiewedstrijden tegen elkaar opnemen om de competitiekampioen te bepalen. De competitiekampioen wordt beslist in de NBA Finals, een best-of-seven serie tussen de kampioenen van de Eastern en Western Conference.

De NBA beheert ook de NBA G League, een systeem van minor league teams dat dient als een ontwikkelingsfaciliteit voor spelers. G League spelers kunnen uiteindelijk in de NBA spelen, ook al zijn ze er nog niet klaar voor. Als een speler het nodige potentieel en talent toont, kan hij door de G League clubs, die verbonden zijn aan NBA franchises, opgeroepen worden naar de NBA.

De iconische arena’s van de NBA

De arena’s waar de wedstrijden worden gespeeld behoren tot de meest herkenbare kenmerken van basketbal. Elke NBA-club heeft een thuisarena, en elke arena onderscheidt zich qua sfeer en stijl. Het Staples Center, thuisbasis van de Los Angeles Lakers, de Boston Garden, thuisbasis van de Boston Celtics, en Madison Square Garden, thuisbasis van de New York Knicks, zijn een paar van de bekendste arena’s. Deze stadions staan bekend om hun kenmerkende architecturale stijl, hun uitgebreide geschiedenis en hun fervente aanhang. Hieronder volgt een lijst van de beste NBA-stadions in de Verenigde Staten:

 • Madison Square Garden: Madison Square Garden, ook wel het “Mekka van het Basketbal” genoemd, is een stadion met een capaciteit van 19.812 zitplaatsen in New York City, New York. Sinds 1968 is de arena de thuisbasis van de New York Knicks.
 • Staples Center: Het Staples Center met 19.067 zitplaatsen ligt in Los Angeles, Californië. De in 1999 gebouwde arena is de thuisbasis van de Los Angeles Lakers en Los Angeles Clippers.
 • Oracle Arena: Oracle Arena is een stadion in Oakland, Californië, met 19.596 zitplaatsen. De Golden State Warriors speelden in de arena, die sinds 2019 gesloten is. Tijdens hun tijd daar wonnen ze zes NBA-titels.
 • American Airlines Center: Het American Airlines Center in Dallas, Texas biedt plaats aan 19.200 mensen. De Dallas Mavericks spelen in de arena, die debuteerde in 2001.
 • TD Garden: TD Garden is een arena met 18.624 zitplaatsen die gelegen is in Boston, Massachusetts. De arena, gebouwd in 1995, is de thuisbasis van de Boston Celtics.
 • United Center: Met een capaciteit van 20.917, het United Center is een arena in Chicago, Illinois. De arena, die in 1994 werd geopend, is de thuisbasis van de Chicago Bulls.
 • Wells Fargo Center: Met een capaciteit van 20.478 mensen, ligt deze arena in Philadelphia, Pennsylvania. De arena, voltooid in 1996, is de thuisbasis van de Philadelphia 76ers.
 • Toyota Center: Het 18.055 zitplaatsen tellende Toyota Center ligt in Houston, Texas. De Houston Rockets spelen in dit stadion, dat in 2003 zijn deuren opende.
 • Target Center: Met 19.356 zitplaatsen ligt dit centrum in Minneapolis, Minnesota. De Minnesota Timberwolves spelen in de in 1990 geopende arena.
 • Pepsi Center: Met 19.520 zitplaatsen is het Pepsi Center een stadion in Denver, Colorado. De Denver Nuggets spelen in deze arena, die in 1999 zijn deuren opende.

Naast een uitstekende basketbalervaring bieden deze arena’s de fans ook de kans om de architectuur en het ontwerp van de verschillende gebouwen te waarderen; vele hebben een interessante geschiedenis en een aparte sfeer die hen onderscheidt. Ze zijn ook een uitstekende manier om een wedstrijd bij te wonen en de cultuur op te snuiven van de plaatsen waar ze zich bevinden.

Diep geworteld in de Amerikaanse cultuur

Heel veel films, romans en liedjes zijn geïnspireerd door basketbal, wat eens te meer aantoont hoe diep de sport in de Amerikaanse samenleving verankerd is. De sport wordt vaak aangehaald als een voorstelling van optimisme, vasthoudendheid en de Amerikaanse Droom. Veel eminente basketballers, zoals Michael Jordan, LeBron James en Kareem Abdul-Jabbar, die tot de beste spelers aller tijden worden gerekend, hebben de sport helpen promoten.

Kortom, basketbal is een geliefde sport in de VS, met een lange en rijke geschiedenis, en het heeft een nauwe band met de Amerikaanse cultuur. Basketbal wordt gespeeld op amateur-, universitair en professioneel niveau en de NBA is de belangrijkste professionele competitie in het land. Het reguliere seizoen van de NBA duurt van oktober tot april en omvat 82 wedstrijden. Jonge spelers oefenen in de NBA G League, en de locaties waar de wedstrijden worden gespeeld zijn beroemd en onderscheidend in hun sfeer en decor. Basketbal in de VS is een culturele ervaring die je niet mag missen, of je nu een toegewijde fan bent of gewoon af en toe van een wedstrijd geniet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in