Waarom zweet ik niet tijdens het sporten?

0
476
waarom-zweet-ik-tijdens-sporten

Je zou denken, wanneer je veel beweegt of sport dat jouw lichaam gaat zweten. Dit zou de normale werking van het lichaam. Maar wat als je niet zweet tijdens het sporten? Wij zochten uit hoe dit kan en welke redenen hiervoor zijn.

Zweten en sporten

Om te beginnen is het geen ramp als je weinig tot niet zweet tijdens het sporten. Het ligt namelijk aan je lichaamsbouw en je genen. Denk er wel aan dat zweten belangrijk is voor de reiniging van het lichaam. Als jij een rustige training hebt dan is het logisch dat je minder gaat zweten, stel je traint wel intensief en je zweet niet, dan kan er wat aan de hand zijn.

Waarom zweten?

Zweten is niet alleen belangrijk voor de reiniging van het lichaam maar ook voor andere redeneringen. Zoals wanneer je intensief sport, kan het niet zweten zorgen voor oververhitting. Je lichaam moet dus zweet loslaten om zichzelf te kunnen laten afkoelen. Weersomstandigheden kunnen ook te maken hebben met het niet zweten. Zo zweet je veel sneller in de zomer dan in de winter.

Redenen voor niet zweten

Zoals eerder werd vermeld is het zweten tijdens intensief sporten goed en gezond. Wanneer jij niet zweet, kan het liggen aan dehydratatie. Het kan ook liggen aan jouw voedingspatroon. Zorg dat je niet te veel alcohol of cafeïne inneemt voor je gaat sporten, dat houdt je zweetkliertjes tegen om te gaan zweten. Het kan ook zijn dat je sportkleren te strak zitten of dat je kleding gebruikt die gemaakt zijn uit stoffen waarin je niet hoort te sporten.

Wat kun je doen om wel te zweten?

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en dus genoeg water drinkt voor en tijdens het sporten. Jouw voedingspatroon is ook van belang, plantaardige voeding is zweet bevorderend. Ook zijn uien en knoflook goed voor je om meer te zweten. Zweet komt het meest voor onder je oksels, hierdoor is het belangrijk dat je let op de volgende twee dingen; zorg voor ademende sportkleding en was jezelf met PH neutrale zeep.

Conditie en zweten

Stel jij loopt de sportschool uit en je hebt bijna geen zweet, maar bij jouw sportmaatje druipt het zweet van zijn voorhoofd en jij schaamt je daarover. Denk dan voortaan aan dat het niet zweten ook kan komen door een betere conditie. Jij kan sporten dus langer uithouden dan je sportmaatje.

Conclusie

Maak je dus niet te druk wanneer je een keer wat minder of niet zweet. Het belangrijkst is dat het niet blijvend is, als dit wel zo is zouden onze tips jou meer moeten helpen. Blijf vooral lekker sporten en bewegen zodat jouw lichaam gezond is en goed voelt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in