Wat kun je het beste eten voor het sporten?

0
512
wat kun je het beste eten voor het sporten

Je wilt gaan sporten, maar je hebt geen goed idee wat je moet gaan eten. Kun je beter een eiwitshake gaan drinken of kun je beter een banaan eten voor de training? Veel mensen denken dat ze vlak voor het sporten per se iets moeten eten. Is dit waar? En wat moet je nou precies eten voor het sporten? In dit blog gaat behandeld worden wat je het beste kunt eten voor (en na) het sporten.

Eten voor het sporten

Voor het sporten kun je het beste geen grote maaltijden gaan eten. Tijdens het sporten is dit namelijk vrij vervelend. Wanneer je eten nog niet volledig verteerd is gaat dat erg in de weg zitten tijdens het trainen. Je kunt grote maaltijden beter 2-3 uur voor het sporten nemen. Kleinere maaltijden kun je 1 uur voor je training nemen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoelang je gaat sporten. Als je 1 uur gaat sporten heb je veel minder energie nodig dan een wielrenner die 4 uur gaat fietsen. Nu weten we dus dat je een kleine maaltijd moet nemen voor het sporten, maar wat kun je het beste eten voor het sporten? We sommen het hieronder op:

  • Havermout: in havermout zit veel energie, waardoor je ook veel energie hebt tijdens je training.
  • Ei: in ei zit veel eiwit, dit is weer erg voordelig voor het herstellen van je spieren.
  • Kip: in kip zit veel eiwit, dit zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen. Ook geeft kip een verzadigd gevoel zonder dat het zwaar op de maag ligt.
  • Appel of banaan: deze fruitsoorten geven een energieboost. Wanneer je voor het trainen een appel of banaan eet heb je meer energie tijdens het trainen.

Water

Water is ontzettend belangrijk, zowel voor als na het sporten. Tijdens je workout verlies je vocht, dus moet je ervoor zorgen dat je lichaam genoeg vocht bevat. Wanneer je niet genoeg drinkt gaan ook je sportprestaties achteruit. Om genoeg water binnen te krijgen moet je minimaal 0,5 liter voor je training drinken, en tijdens je training raad ik aan om een bidon mee te nemen en die gedurende training op te drinken. Op deze manier voorkom je uitdroging en een kans op prestatievermindering.

Voordelen koffie / cafeïne voor het sporten

Koffie wordt in Nederland vrij veel gedronken. De meeste mensen drinken koffie omdat er cafeïne in zit. Cafeïne heeft een positief effect op je bloedcirculatie. Dit heeft als gevolg dat je spieren meer zuurstof krijgen tijdens je training. Koffie heeft dus een positief effect tijdens het sporten.

Eten na het sporten

Na het sporten is het erg belangrijk om een maaltijd te eten. Dit zorgt ervoor dat je spieren weer energie krijgen en weer kunnen herstellen van de workout. Je kunt het beste kiezen voor een maaltijd die veel koolhydraten en eiwitten bevat. Hieronder een aantal voorbeelden die rijk zijn aan koolhydraten en eiwitten:

  • Rijst met kip: in rijst zitten veel koolhydraten en in de kip juist weer veel eiwitten. Ook ben je nog lang verzadigd na de maaltijd, vooral als je voor zilvervliesrijst kiest. Deze rijst is rijk aan vezels.
  • Kwark met noten en havermout: in kwark zitten veel eiwitten. Als je er koolhydraten aan toe wilt voegen kun je ervoor kiezen om er wat ongebrande noten en havermout bij te doen.
  • Volkoren pasta met kip: in plaats van rijst kun je ook kiezen voor volkoren pasta. Dit is ook rijk aan koolhydraten en vezels. Ook hier kun je weer kip toevoegen om aan je eiwitten te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in