Conditie opbouwen zonder hardlopen

0
228
conditie-opbouwen-zonder-hardlopen.img

Wil je graag je conditie opbouwen en wil je dit doen zonder te hardlopen? Gelukkig zijn er een heleboel andere manieren om je conditie te verbeteren. In dit artikel zullen we verschillende manieren behandelen en zullen we de voor en nadelen benoemen van deze keuze.

Conditie verbeteren zonder hardlopen

We hebben zes verschillende manieren uitgekozen om je conditie te verbeteren zonder hard te lopen. Deze zes manieren zijn:

  1. Zwemmen
  2. Fietsen
  3. HIIT
  4. Bokszaktraining
  5. Wandelen
  6. Cardio apparaten

Bij de cardio apparaten zullen we ook een onderverdeling maken tussen de verschillende apparaten die je kunt kiezen en wat de voor en nadelen zijn van deze apparaten.

1. Zwemmen

Een populaire manier van conditie opbouwen zonder te hardlopen is zwemmen. Je moet dan natuurlijk wel van water houden. Een voordeel van zwemmen is dat het niet veel impact heeft op je lichaam. Wanneer je een blessure hebt of wat ouder bent kan zwemmen dus een goede manier zijn om je conditie op te bouwen.

Het nadeel is dan wel dat er een zwembad in de buurt van je huis moet zijn en dat zwemmen geld kost.

2. Fietsen

Fietsen is ook een erg populaire manier om conditie op te bouwen, Nederland is natuurlijk een fiets land. Je kunt ervoor kiezen om buiten te gaan fietsen, een spinning sessie te doen of om een hometrainer te kopen en thuis lekker te gaan fietsen.

Een voordeel van fietsen is dat je het makkelijk in je routine kan verwerken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om naar je werk te gaan fietsen en terug. Ook is fietsen niet zo belastend voor het lichaam en kan het dus door bijna iedereen worden uitgevoerd. Het nadeel van fietsen is dan wel dat het relatief gevaarlijk is wanneer je dit buiten doet op hoge snelheden.

3. HIIT

HIIT staat voor high intensity interval training. HIIT wordt steeds populairder en wordt vaak als een groepsles gegeven bij de sportscholen. Het is een trainingstechniek waarbij je je voor honderd procent inzet voor een bepaalde tijd en daarna rust voor een bepaalde tijd. Hierdoor kun je veel calorieën verbranden in een korte tijd en blijft je hartslag constant hoog.

Er zijn een heleboel variaties van HIIT. Je kunt het HIIT uitvoeren met een circuit van krachtoefeningen, maar je zou het bijvoorbeeld ook kunnen doen op een cardio apparaat in de sportschool.

Het voordeel van HIIT cardio is dat het relatief korte sessies zijn die weinig tijd kosten. Het nadeel is wel dat het redelijk belastend voor je lichaam is.

4. Bokszaktraining

Wil je je conditie verbeteren zonder hardlopen en tegelijkertijd je frustraties kwijt? Dan is een bokszaktraining een leuke vorm van conditietraining voor je.

Een groot voordeel van deze vorm van trainen is dat het niet eentonig is en door veel mensen als leuk wordt ervaren. Het nadeel is wel dat het erg belastend kan zijn voor je gewrichten en dat je afhankelijk bent van een sportschool die de juiste materialen en lessen hiervoor heeft.

5. Wandelen

Als je niet wilt hardlopen kun je ook lekker gaan wandelen. Dit is niet de meest intensieve vorm van conditietraining, maar zeker als beginner is dit een goede manier om te starten. Ook zou je dit intensiever kunnen maken door in de duinen of in een ander bergachtig gebied te gaan wandelen.

Het voordeel van wandelen is dat het niet belastend is voor je lichaam en dat je het op elk niveau kunt doen. Het nadeel is dan wel dat het niet intensief genoeg is om snel conditie op te bouwen en dat je met wandelen niet veel calorieën verbrand.

6. Cardio apparaten

In de sportschool vind je ook verschillende apparatuur waarmee je je conditie op kunt bouwen. Hieronder staan de populairste voor je met hun voor en nadelen.

Crosstrainer

De crosstrainer is een apparaat waarmee je kracht geeft met je hele boven en onderlichaam. Dit apparaat is in elke sportschool wel te vinden en is erg effectief om je conditie mee op te bouwen. De crosstrainer is ook erg populair bij mensen die willen afvallen, omdat de crosstrainer veel calorieën verbrand. Ook is dit apparaat niet heel erg belastend voor het lichaam, omdat de belasting goed is verdeeld.

Airbikes

Een airbike (ook wel assault bike genoemd) is een soort hometrainer (stilstaande fiets) en een crosstrainer in één. Dit apparaat wordt aangedreven door lucht, de weerstand van deze lucht kun je zelf bepalen. De airbike verbrand ook erg veel calorieën, omdat je hele lichaam aan het werk is. Dit apparaat komt wel wat minder vaak voor in sportscholen.

Ligfiets

De ligfiets is ook in bijna elke sportschool wel terug te vinden. Dit apparaat is perfect wanneer je een blessure hebt, omdat je kunt fietsen terwijl je bovenlichaam in complete rust is. het nadeel van deze oefening is dan ook dat de oefening niet zo intensief is.

Loopband

Misschien denk je nu: “ik dacht dat het artikel ging over conditie opbouwen zonder hardlopen, wat doet de loopband in deze lijst?” De meeste loopbanden hebben een functie waarmee je de loopband omhoog kan kantelen op deze manier kun je als het ware een helling oplopen. Dit is een stuk intensiever dan normaal wandelen en verbrand ook een stuk meer calorieën. Ook is deze vorm van conditietraining niet belastend voor het lichaam en krijgen je kuiten meteen een workout.

Roeimachine

De roeimachine is ook erg populair en is ook erg effectief om je conditie mee op te bouwen. Je hele lichaam werkt mee bij deze oefening en je kunt hem zo intensief maken als je zelf wil. Wel is het zo dat deze oefening wat meer belastend kan zijn voor je onderrug, dus als je last hebt van onderrug klachten is dit misschien niet het juiste apparaat voor jou. Ook dit apparaat is bijna in elke sportschool terug te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in