Fitness voor ouderen: Voordelen & hulp bij het starten

0
325
fitness-voor-ouderen

Actief blijven wanneer je ouder wordt is erg belangrijk voor de gezondheid. Het zal dagelijkse bezigheden makkelijker maken en kan een heleboel gezondheidsproblemen voorkomen of vertragen. Op deze manier kun je langer zelfstandig blijven en zul je niet snel afhankelijk van andere raken. In dit artikel zullen we het hebben over de voordelen van fitness voor ouderen en zullen we uitleggen hoe je aan de slag kunt.

Wat zijn de voordelen van fitness voor ouderen

Fitness voor ouderen brengt verschillende voordelen met zich mee. Veel van deze voordelen hebben met gezondheid te maken, maar een aantal van deze voordelen heb je misschien nog niet bij stil gestaan. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet.

  • Studies hebben aangetoond dat dagelijks bewegen ouderen kan helpen bij het voorkomen van ziektes. Hierbij kan worden gedacht aan hartziekten en diabetes, maar ook heeft bewegen een positief effect op het immuunsysteem waardoor je minder vatbaar wordt voor virussen.
  • Bewegen is goed voor de mentale gezondheid. Door te bewegen komt er dopamine vrij in de hersenen waardoor mensen een blij gevoel ervaren.
  • Dagelijks bewegen helpt bij het verbeteren van slaapkwaliteit. Dit kan voordelig zijn voor ouderen, omdat veel ouderen last krijgen van slapeloosheid en een verstoord slaapritme.
  • Fitness helpt bij het verbeteren van kracht, flexibiliteit en coördinatie. Dit zorgt ervoor dat de kans op vallen kleiner wordt. Dit is belangrijk, omdat oudere veel langer nodig hebben om te herstellen van een val.
  • Naarmate je ouder wordt zal je spiermassa en spierkracht steeds meer gaan afnemen. Dit zorgt ervoor dat dagelijkse activiteiten steeds lastig worden. Krachttraining voor ouderen helpt bij het behouden van spiermassa tot in hoeverre dit mogelijk is.
  • Fitness voor ouderen kan ook een leuk sociaal uitje zijn. Veel ouderen ervaren eenzaamheid en raken depressief hierdoor. Fitness kan helpen bij het opbouwen van sociale contacten en hierdoor kan eenzaamheid worden voorkomen.
  • Fitness voor 65 plussers kan onwijs helpen bij het verbeteren van cognitieve functies. Studies hebben aangetoond dat bewegen het risico op dementie drastisch verlaagd.

Fitness voor ouderen stimuleren

Wanneer je zelf op leeftijd bent is het goed om je te herinneren aan deze voordelen. Ook wanneer je iemand kent die al wat ouder is en die wel wat extra beweging kan gebruiken kun je deze persoon herinneren aan deze voordelen. Fitness voor oudere stimiluren zal ouderen een betere kwaliteit van leven geven en zal helpen bij het ontlasten van de zorg.

Waar moet je beginnen?

Veel sportscholen bieden tegenwoordig een specifieke groepsles voor ouderen aan. Deze groepslessen zijn meestal gericht op krachttraining voor senioren. Wanneer je niet veel kennis hebt van fitness kan dit een mooi begin zijn. Ook kun je lid worden van een sportschool waar ze persoonlijke begeleiding of personal training aanbieden.

Wil je liever zelf aan de gang in de sportschool of thuis? Lees dan ons artikel over bewegen voor ouderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in