Sporten op lege maag: Verstandig of niet?

0
763
Sporten-op-lege-maag

Uit je bed, zonder te ontbijten? Vervolgens ga je trainen zonder eerst wat te eten. Je hebt dan een nuchtere training gedaan. Een training op lege maag kan erg vermoeiend zijn, omdat je geen energie hebt. Is dit wel zo verstandig? In dit blog gaan we onderzoeken of sporten op een lege maag verstandig is.

Vet verbranden op lege maag

Een veelgestelde vraag is: ’’verbrand je meer vet als je sport op een lege maag?’’. Om allereerst te beginnen val je af door een calorietekort te hanteren. Dit betekent dat je minder calorieën inneemt dan je verbruikt. Zodra je in een dag dus meer eet dan je verbruikt kun je sporten wat je wilt maar val je niet af.

Wel heeft sporten op een nuchtere maag invloed op de vetverbranding. Wanneer je bijvoorbeeld krachttraining doet op een lege maag wordt het proces van de vetverbranding extra gestimuleerd. Je lichaam heeft namelijk geen brandstof en zal dit uit je vetvoorraad halen. Maar zodra je na de training weer veel ga eten zal dit ook weer worden bijgevuld. Je kan dus alleen vet verbranden als je minder eet dan je verbruikt.

Waarom wel sporten op lege maag?

Er zijn mensen die graag trainen op een lege maag. Hieronder zullen een aantal voordelen worden toegelicht:

  • Lage intensiteit training: Als je gaat trainen op een nuchtere maag dan heb je niet veel energie. Het is dan ook aan te raden wanneer je gaat sporten op een lege maag, je dit niet bij een hoge intensiteit training gaat doen.
  • Intermittent fasting: Als je aan intermittent fasting doet en je wilt sporten in de ochtend kun je niet anders dan sporten op nuchtere maag.
  • Stimuleert vetverbranding: Wanneer je traint op een nuchtere maag dan heeft je lichaam geen energie. De energie die je lichaam niet heeft zal hij halen uit je vetvoorraad. Op deze manier zal er vet verbrand worden.

Intermittent fasting sporten op lege maag

Als je aan intermittent fasting doet eet je vaak in de ochtend niks. Wanneer je gaat sporten heeft je lichaam energie nodig. Het is verstandig om na 2-3 uur na je eerste maaltijd te gaan sporten. Op deze manier heeft je lichaam energie om te verbruiken. Intermittent fasting combineren met sporten op lege maag kan er dus voor zorgen dat je minder energie hebt, waardoor je ook minder presteert.

Waarom niet trainen op lege maag?

Trainen op een lege maag zou dus bij een training met een lage intensiteit kunnen. Maar waarom zou je juist niet moeten trainen op een lege maag?

  • Je verliest spiermassa: Wanneer je traint op een lege maag, heb je geen energie om te verbranden. Zodra je lichaam geen energie meer heeft om te verbranden zal je vetvoorraad worden verbrand. Maar niet alleen je vetmassa zal worden verbrand ook je spiermassa gaat verloren.
  • Je spieren raken sneller beschadigd: Wanneer je af en toe traint op een lege maag zullen je spieren niet zo snel beschadigen. Wanneer je dit regelmatig doe heb je meer kans op blessures.
  • Je kan minder inspanning leveren: Tijdens het trainen heeft je lichaam brandstof nodig. Als je lichaam geen koolhydraten heeft om te verbranden dan kan je minder inspanning leveren. Het kan zelfs zijn dat wanneer je traint op een lege maag, je duizelig wordt.

Conclusie

Je kan zeker sporten op een lege maag. Het is wel aan te raden om dit bij een training te doen met een lage intensiteit. Een training met een hoge intensiteit vraagt namelijk veel energie. Wanneer je lichaam dit niet in zijn maag heeft kun je ook niks verbranden. Dit heeft weer als gevolg dat je geen energie hebt tijdens je training. Dit betekent dat je sport prestaties achteruit zullen gaan. Ook loop je risico op blessures en verlies van spiermassa door het trainen op een lege maag. Wij raden het aan om eerst wat te eten voor een training om met genoeg brandstof je sport te kunnen beoefenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in