Ferrari stelt Vasseur aan als nieuwe F1-teambaas

0
778
Frédéric Vasseur

Ferrari heeft Frédéric Vasseur aangesteld als nieuwe teambaas ter vervanging van Mattia Binotto.

Roulette tussen de F1-teambazen

De ervaren Fransman maakt de overstap naar team Scuderia na vijf jaar de leiding te hebben gehad bij Sauber (dat sinds 2019 onder naam Alfa Romeo rijdt). In een beweging die leidde tot een reeks veranderende rollen in de topposities bij Formule 1-teams, heeft Sauber McLaren’s teambaas Andreas Seidl aangesteld als CEO. McLaren kondigde op haar beurt aan dat racedirecteur Andrea Stella de hoofdrol van het team op zich zal nemen.

Maandag bevestigde Williams ook dat hun directeur Jost Capito zijn post had verlaten. De reeks gebeurtenissen kwam in gang toen Binotto deze maand afscheid nam van Ferrari na een teleurstellend seizoen, gekenmerkt door het niet nakomen van grote beloften, ongedaan gemaakt door team- en coureurfouten en slechte betrouwbaarheid.

Ervaring van Vasseur

Deze rol wordt de spraakmakendste baan in de carrière van de 54-jarige Vasseur, met grote verantwoordelijkheid en enorme druk. Het Scuderia Ferrari-team heeft geen coureurstitel gewonnen sinds Kimi Räikkönen dat deed in 2007. Hoewel Vasseur een potentieel competitieve auto erft, heeft het team operationeel veel ruimte voor verbetering, een ontmoedigende taak waar hij naar uitkeek.

Vasseur, die een technische achtergrond heeft als ingenieur, had eerder de leiding bij het ART Grand Prix-team in verschillende F1-feederseries, waaronder hardloop coureurs als Lewis Hamilton, Charles Leclerc, George Russell en Nico Rosberg op weg naar de F1. Hij was medeoprichter van het team met Nicolas Todt, zoon van de voormalige Ferrari-directeur en FIA-president Jean Todt.

Vasseur had vijf jaar de leiding bij Sauber en draaide het team om. Ze werden dit jaar zesde in het kampioenschap, hun beste resultaat in tien jaar. De huidige Ferrari-coureur Charles Leclerc maakte zijn F1-debuut met Vasseur in Sauber in 2018.

Seidl als nieuwe CEO van Sauber

Seidl heeft net zo goed gepresteerd bij McLaren en is een verlies voor het team. De 46-jarige Duitser is gekozen om bij Sauber in te stappen in afwachting dat het team in 2026 het Audi-fabrieksteam wordt. Seidl heeft een nauwe band met Audi’s moedergroep Volkswagen sinds hij met succes het LMP1-sportwagenprogramma van hun zustermerk Porsche leidde. Seidl behaalde drie overwinningen bij de 24 uur van Le Mans race. Hij heeft ook eerder bij Sauber gewerkt als ingenieur en zal nu een nieuwe teambaas voor het team kiezen.

Wil je meer informatie over de oude teambaas van Ferrari Mattia Binotto? Lees dan ook ons artikel over hem.

Dorian Schuster (XaviYuahanda), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in