Max Verstappen wereldkampioen 2022

0
466
Max Verstappen wereldkampioen 2022

De 25-jarige Limburger is voor de tweede keer wereldkampioen geworden in de Formule 1. Afgelopen jaar won hij het wereldkampioenschap in de laatste ronde van de laatste race. Dit jaar heeft hij het al voor elkaar gekregen tijdens de Grand Prix van Japan. Het bijzondere is dat er nog vier Grand Prix’s en een sprintrace op de planning staan.

Dramatische start van de race

Polesitter Max Verstappen had zeker geen super start. De Nederlander herstelde zich goed en kon zijn voorsprong verdedigen bij de eerste bochten combinatie tegenover rivaal Charles Leclerc. Verderop in het veld werd het erger en Sebastian Vettel ging van de baan, maar kon zonder verdere problemen verder rijden. Carlos Sainz, die in zijn Ferrari naast de baan geparkeerd stond, had minder geluk. Ook Williams-coureur Alex Albon raakte zwaar beschadigd en strandde. Guanyu Zhou spinde ook en de safety car werd ingezet, maar kreeg al snel een rode vlag. Hierdoor kon het hele veld de pitlane in om de herstart af te wachten.

Herstart van de race

De herstart de race leidde Verstappen, Leclerc vlak achter hem, gevolgd door Sergio Pérez als derde, gevolgd door alpine rijder Esteban Ocon. Lewis Hamilton volgde de Fransman. In deze volgorde begon de herstart nadat de safety car met aanzienlijke vertraging begon. Er waren nog 41 minuten te gaan toen het licht op groen sprong en de safety car binnenkwam. Verstappen leidde het veld en creëerde al snel een voorsprong.

Laatste ronde van de Grand Prix van Japan

Max Verstappen moest bij de Japanse Grand Prix acht punten voorsprong hebben op Charles Leclerc en zes punten op Sergio Perez. Precies dat deed hij, mede door de penalty van Leclerc in de laatste ronde van de race. Als gevolg hiervan zakte de Ferrari-coureur terug naar de derde plaats in de resultaten van de dag en verloor hij tien punten, terwijl Perez naar de tweede plaats schoof en zeven punten verloor van de Nederlander. Dit maakte hem voor het tweede jaar op rij wereldkampioen. Bovendien klom Sebastian Vettel naar de 11e plaats met een zesde plaats, terwijl Nicholas Latifi zijn eerste punten van het jaar scoorde om terug te keren naar de top 20 van het algemeen klassement.

Onduidelijkheid na de finish

Zoals eerder is vermeld kreeg de Ferrari coureur Charles Leclerc een 5 seconden penalty voor het afsnijden van de een-na-laatste bocht. Omdat hier nog geen uitspraken over was gedaan wist Max Verstappen na het winnen van de race zelf niet eens dat hij wereldkampioen was. Nadat Verstappen zijn interview had afgelegd werd hij teruggeroepen door de cameracrew. Blijkbaar was Verstappen wereldkampioen geworden, zelfs nadat de cameracrew en de interviewer hem gefeliciteerd hadden was er nog geen zekerheid.

De analisten beweerde namelijk dat er halve punten werden gegeven voor de Grand Prix van Japan omdat er niet lang genoeg werd geraced, terwijl de FIA volledige punten gaven aan alle coureurs. Hierom was er dus veel verwarring ontstaan. Maar we mogen nu gelukkig zeggen dat Max Verstappen twee keer Formule 1 wereldkampioen is geworden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in