Max Verstappen wereldkampioen Formule 1

0
929
Max Verstappen wereldkampioen Formule 1

Laatste aanpassing artikel: woensdag 29 december

Na een jaar lang racen heeft Max Verstappen zichzelf gekroond tot wereldkampioen van de Formule 1. Volgens vele mensen was dit een van de spannendste seizoenen in de geschiedenis van de Formule 1. Vooral de laatste race was er eentje voor in de geschiedenisboeken, door de knotsgekke laatste ronde.

Het seizoen van Max Verstappen

Het Formule 1-jaar was er een voor in de geschiedenisboeken. Het was van het begin tot het einde van het seizoen een nek-aan-nekrace tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Hoewel Max in het begin van het seizoen erg goed presteerde, bleef Lewis Hamilton vlak achter hem staan in de punten. Aan het eind van het seizoen had Mercedes een nieuwe motor in de auto gezet, waardoor de auto een stuk sneller was als de rest van de teams. Hierdoor kwam Lewis Hamilton weer op gelijke hoogte met Max Verstappen. Net voor de laatste race stonden ze gelijk in punten en het moest dus beslist worden in de laatste race in Abu Dhabi, die Max Verstappen uiteindelijk heeft gewonnen.

Grand Prix van Abu Dhabi

Met exact evenveel punten moesten de coureurs aan de Grand Prix van Abu Dhabi beginnen, dit beloofde dus een spannend gevecht te worden. De missie voor beide was als eerste over de finish komen.

Door de motor wissel van Mercedes was Hamilton de favoriet om de wedstrijd te winnen. Hoewel Max tijdens de kwalificatie de snelste ronde had en dus als eerste mocht starten, werd hij bij de start al ingehaald door Hamilton. Na ongeveer 8 ronden besloot Max zijn banden te wisselen en hierdoor ging Hamilton ook naar binnen om een bandenwissel te doen, zodat hij voor Max bleef. Uiteindelijk had Hamilton een grote voorsprong op Max gekregen, maar hij stond nog wel 2de achter Perez (teamgenoot van Max Verstappen). Perez zorgde ervoor dat Max het gat weer kon dichtrijden door Hamilton zoveel mogelijk op te houden.

Nadat het gat weer was dichtgereden, reed Hamilton weer weg. Toen Antonio Giovinazzi zijn auto langs de baan zette en er een virtuele safety car naderde, kon Hamilton niet naar de pitstraat zonder zijn positie te verliezen. Max deed het wel, hij koos ervoor om nieuwere banden te gebruiken, om het gat met Hamilton te dichten. In het begin leek dit te gaan lukken, maar het gat bleek te groot te zijn tussen de twee.

Nadat het leek dat Hamilton wereldkampioen zou worden, crashte Nicholas Latifi. Hierdoor kwam er een safety car en kon Max en zijn team weer iets verzinnen: ze maakten een pitstop & wisselden naar de zachtste band. Hamilton koos ervoor om dit niet te doen en had dus oude harde banden onder zijn auto. Nadat de safety car over was zat Verstappen pal achter Hamilton met betere banden. Max aarzelde niet en bij het eerste moment om in te halen greep hij zijn kans. Nu moest hij alleen de eerste plek verdedigen en dit lukte. Hij ging als eerste over de finish en werd de eerste Nederlander die wereldkampioen is geworden in de Formule 1!

Protest Mercedes

Na de race werd het nog een keer spannend, omdat Mercedes een protest had ingediend. Ze waren het namelijk niet eens met de handelingen van de wedstrijdleiding tijdens de safety car-periode. De achterblijvers mochten namelijk tussen Max en Lewis wegrijden, zodat Max pal achter Lewis kwam te staan. Maar uiteindelijk was het protest afgewezen en kon het team van Red Bull Racing de overwinning vieren.

Online prestaties

Max Verstappen is nu dus wereldkampioen van de Formule 1, maar dit is niet de enige titel die Max heeft gepakt. Hij is namelijk verkozen tot ‘s werelds beste Real Pro Sim Racer. Hij is dus nu ook online de beste coureur! Eerder heeft Max Verstappen verteld dat het simracen hem ook helpt met de Formule 1. Is dit misschien zijn geheim?

Afbeelding: Morio, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in