Sprintrace F1: Uitleg & Informatie

0
514
Sprintrace F1

Sprintrace F1: Uitleg & Informatie

In 2021 werd de sprintrace voor het eerst geïntroduceerd in de Formule 1 tijdens het Grand Prix weekend in Groot-Brittannië. We kunnen trots zeggen dat Max Verstappen deze sprintrace ook gewonnen heeft.

Het concept van sprintraces is niet nieuw. De Formule 2 maakt er namelijk al een tijdje gebruik van. Sprintraces voor de Formule 1 zijn bedacht om meer spanning en sensatie te geven aan een regulier F1-weekend. Maar hoe ziet een sprintrace weekend eruit en hoe werkt het precies?

Wat is een F1-sprintrace?

Een sprintrace is eigenlijk hetzelfde als een reguliere F1-race, maar dan korter. Een ‘normale’ Grand Prix beschikt over een minimale afstand van 305 kilometer en duurt gemiddeld zo’n anderhalf uur (mits er geen ongelukken gebeuren). Terwijl een sprintrace beschikt over een afstand van 100 kilometer. Deze sprintraces duren gemiddeld tussen de 25 en 30 minuten. Zoals eerder is gezegd maakt de Formule 2 al langer gebruik van de sprintrace weekenden, maar deze zien er wel een beetje anders uit dan een sprintrace weekend in de Formule 1. In de Formule 2 is een sprintrace 120 kilometer lang terwijl de ‘hoofdrace’ maar 170 kilometer is. Doordat je er een extra race bij hebt zorgt zo’n weekend vaak voor extra spanning.

De Formule 1 wil sprintraces gebruiken om meer spanning te genereren in een raceweekend. Met dit nieuwe format krijgen de fans op elke dag meer sensatie dan dat je tijdens een regulier raceweekend zou krijgen, namelijk: op vrijdag is de kwalificatie, op zaterdag is de sprintrace en op zondag is de Grand Prix. Deze methode moet er ook voor zorgen dat de toeschouwers meer waar voor hun geld krijgen. Indirect is dit ook weer gunstig voor de kaartverkoop aangezien er meer actie is op meerdere dagen, een win-win situatie.

Hoe werkt een sprintrace in de Formule 1?

De sprintrace is een race over ongeveer 100 kilometer en duurt zo’n 25 tot 30 minuten. De startvolgorde voor de sprintrace wordt op vrijdag bepaald tijdens de kwalificatie, die volgens het traditionele format verreden wordt. De uitslag van de sprintrace wordt gebruikt als startopstelling voor de Grand Prix op zondag. In 2021 werd de pole-position toegekend aan de winnaar van de sprintrace, in 2022 krijgt de snelste man uit de kwalificatie deze eer toebedeeld.

Hoe ziet een sprintrace weekend eruit?

Zoals misschien nu wel duidelijk is, ziet een sprintrace weekend er iets anders uit dan een traditioneel Grand Prix weekend. Hieronder staan twee tabellen waarin de verschillen overzichtelijk staan vermeld.

Format van een sprintrace weekend

Dag + tijdstip Sessie
Vrijdag – begin van de middag Vrije training 1 (60 minuten)
Vrijdag – eind van de middag Kwalificatie voor de sprintrace
Zaterdag – begin van de middag Vrije training 2 (60 minuten)
Zaterdag – eind van de middag Sprintrace 100km
Zondag Grand Prix

Format van een klassiek Formule 1-weekend

Dag + tijdstip Sessie
Vrijdag – begin van de middag Vrije training 1 (60 minuten)
Vrijdag – eind van de middag Vrije training 2 (60 minuten)
Zaterdag – begin van de middag Vrije training 3 (60 minuten)
Zaterdag – eind van de middag Kwalificatie
Zondag Grand Prix

Hoeveel sprintraces worden er gehouden?

In het Formule 1-seizoen van 2022 worden er in totaal drie sprintraces gehouden. De FIA (F1-organisatie) hoopte voordat het seizoen begon om maar liefst 6 sprintraces te houden in één seizoen. Dit is niet gelukt omdat een aantal teams zich hiertegen hebben verzet, voornamelijk om geld redenen. In het seizoen van 2022 wordt er op de volgende drie plaatsen een sprintrace gehouden:

  • Grand Prix van Emilia-Romagna: 22-24 april (Italië)
  • Grand Prix van Oostenrijk: 8-10 juli
  • Grand Prix van Brazilië: 11-13 november

Toch is het de F1-organisatie gelukt, in het Formule 1-seizoen van 2023 worden er wel zes sprintraces gehouden. In onderstaande tabel is te zien op welke locaties en welke datums de sprintraces worden gehouden in het 2023 seizoen.

Grand PrixCircuitDatum
AzerbaijanBaku Street Circuit28-30 April
OostenrijkRed Bull Ring30 Juni - 2 Juli
BelgiëSpa-Francorchamps28-30 Juli
QatarLosail Circuit6-8 Oktober
United StatesCircuit of The Americas20-22 Oktober
Sao PauloInterlagos3-5 November

Puntentelling in de Formule 1

Aangezien een sprintrace 3x zo kort is als een reguliere race, is het niet meer dan logisch dat er ook een andere puntentelling is. Niet alleen deelt de sprintrace minder punten uit, ze delen punten uit aan minder coureurs dan in een klassieke race. Hieronder staan twee tabellen, de ene tabel laat de puntentelling van een sprintrace zien en de andere tabel laat de puntentelling van een klassieke race zien.

Puntentelling Formule 1-sprintrace

Positie Punten
1e plaats
2e plaats
3e plaats
4e plaats
5e plaats 4
6e plaats 3
7e plaats 2
8e plaats 1
Snelste rondetijd 0

Puntentelling klassieke Formule 1-race

Positie Punten
1e plaats 25
2e plaats 18
3e plaats 15
4e plaats 12
5e plaats 10
6e plaats 8
7e plaats 6
8e plaats 4
9e plaats 2
10e plaats 1
Snelste tijd (mits in de top 10 gefinished) 1

Wat gebeurt er als een coureur niet finisht tijdens de sprintrace?

Zoals eerder is vermeld, de uitslag van de sprintrace bepaalt de startvolgorde van de Grand Prix op zondag. Degene die tijdens de sprintrace als eerste finisht mag op zondag op pole-position starten. Als een coureur uitvalt tijdens de sprintrace moet de desbetreffende coureur dus achteraan sluiten op het veld en vanaf de laatste plaats starten.

Wat gebeurt er als een auto beschadigd raakt tijdens een sprintrace?

Aangezien er drie extra races worden gehouden heeft elk team extra kosten. De FIA heeft daarom besloten om elk team een financieel pakket van zo’n $500.000 uit te reiken. Ter aanvulling op het nieuwe financiële pakket is er ook een compensatieschema het leven in geroepen. Dit compensatieschema is gemaakt voor teams die schade rijden tijdens een sprintrace. Dit schema moet ervoor zorgen dat als een coureur schade rijdt op zaterdag tijdens de sprintrace, hij altijd de mogelijkheid heeft om de Grand Prix te starten op zondag.

De teams krijgen niet alleen extra geld voor de sprintraces, ook krijgen ze de mogelijkheid om beschadigde onderdelen te vervangen voor de Grand Prix van zondag. Deze onderdelen moeten echter wel exact hetzelfde zijn. Dit is omdat de auto’s na de sprintrace onder de parc fermé-regels vallen. Zodra de parc fermé-regels ingaan mogen er geen aanpassingen meer worden gedaan aan de raceauto.

Zoek je ook nog meer uitleg over de bandenwissels in de Formule 1? Lees dat dan hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in