Boksen of kickboksen, wat is beter?

0
1695
boksen of kickboksen

Een vechtsport beoefenen brengt vele voordelen met zich mee, zoals het ontwikkelen op fysiek en disciplinair niveau. Daarnaast heeft het beoefenen van een vechtsport een positief effect op het zelfvertrouwen van een persoon. Boksen en kickboksen zijn beide vechtsporten waarbij je leert om jezelf te verdedigen. Beide sporten hebben veel voordelen. Lees in dit artikel om te bepalen wat meer bij jou past: boksen of kickboksen?

Populariteit beide vechtsporten

Vechtsporten zijn steeds populairder in Nederland. Volgens het Mulier Instituut zijn veel sporters niet geregistreerd. In 2018 telde Nederland toch al zeker 65.000 actieve kickboksers. In 2015 waren dit er 15.000 minder. Voor boksen geldt dat er 3337 boxers geregistreerd waren bij NOC*NS in 2014. In 2018 was dit aantal fors gestegen naar 5399 geregistreerde boksers (ad.nl, 2018). In Nederland groeien beide sporten duidelijk, maar de meerderheid van de vechters kiest toch wel voor kickboks.

Verschillen tussen boksen en kickboksen

Boksen en kickboksen lijken erg op elkaar. Er zijn veel technieken die bij beide vechtsporten worden gebruikt, maar desondanks zijn er toch vele verschillen. Hieronder een lijst met de grootste verschillen tussen boksen en kickboksen:

  • Bij kickboks gebruik je zowel je benen als handen en bij boksen alleen je handen.
  • Bij boksen is gaat het vooral om te stoten, te ontwijken en te blokkeren en bij kickboksen gaat het vooral om te trappen, te stoten en te blokkeren.
  • Bij kickboksen kies je er minder snel voor om stoten te ontwijken door te bukken, omdat je dan makkelijker geraakt kan worden door een trap van de tegenstander. Bij boksen mag je alleen met de handen stoten, dus is het juist aantrekkelijk om stoten te ontwijken door te bukken.
  • Bij boksen mag er niet gestoten worden onder de gordel, terwijl bij kickboksen de benen ook geraakt mogen worden.

Rondes en conditie

Amateur boksers vechten meestal 3 of 4 rondes van 2 of 3 minuten. Professionele boksers vechten 10 tot 12 rondes van 3 minuten (tenzij iemand voortijdig wint).

Amateur kickboksers vechten meestal 3 rondes van 1,5 of 2 minuten en professionele kickboksers vechten 3 of 5 rondes van 3 minuten.

Het aantal rondes kan in sommige gevallen bepaald worden door de partij die de gevechten organiseert. Boksers vechten dus meestal langer en meer rondes. Hiervoor is dan ook een heel goede conditie nodig. Bij het kickboksen gebruik je ook je benen, die ook heel veel energie verbruiken. Bij beide sporten is dus het uithoudingsvermogen en de conditie erg belangrijk.

Past boksen of kickboksen meer bij mij?

Ieder persoon heeft andere voorkeuren als het aankomt op het beoefenen van een vechtsport. Sommige vechters vinden het fijn om te trappen en anderen gebruiken hun benen liever niet als direct wapen. Bij boksen komt meer beweging kijken bij het ontwijken en blokkeren, terwijl bij kickboks minder aandacht wordt gegeven aan het ontwijken, en juist meer aan het afzwakken van de tegenstander. Veel (vecht) sportscholen doen aan proeflessen. Door mee te doen aan een proefles boksen of kickboksen kan je er zelf achter komen welke sport meer bij jou past. Iedereen bepaalt voor zichzelf of boksen of kickboksen aantrekkelijker is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in