Een uppercut met boksen, hoe voer je dit uit?

0
1264

Of je nu boks fan bent of niet, je hebt vast wel een keer van een uppercut ofwel opstoot gehoord. Het is één van de stoten die gebruikt wordt tijdens het boksen. Maar welke techniek schuilt hierachter en hoe voer je de perfecte uppercut uit met boksen? Je leest het in deze blog.

De techniek uitgelegd

De uppercut is een krachtige stoot die wordt uitgedeeld van onder naar boven. Hierbij richt je op de kin of de buik van je tegenstander. Deze stoot is vooral effectief vhouanaf dichtbij. Als je een opstoot van verder weg probeert uit te voeren, verlies je namelijk veel kracht.
Om een uppercut uit te voeren moet je het volgende doen:

 • Leun met je hoofd een stukje naar voren in de richting van je voorste been.
 • Houd een hand voor je gezicht voor dekking terwijl je met je dominante arm naar beneden beweegt.
 • Vervolgens beweeg je explosief naar boven met je arm terwijl je met je lichaam naar binnen roteert voor extra kracht
 • Zorg ervoor dat je tijdens de beweging je dekking met de andere hand hoog houdt. Nadat je je tegenstander hebt geraakt ga je weer in positie staan. Hiermee zul je een uppercut volledig uitgevoerd hebben.

Voordelen van de uppercut bij boksen

De voordelen van een opstoot zijn als volgt:

 • Het is een enorm krachtige slag in het boksen. Als je de tegenstander hier goed mee raakt met de juiste uitvoering, zal diegene een flinke klap te verduren krijgen.
 • Deze slag komt vanuit een gebied onder het gezichtsveld van de tegenstander. Hierdoor ziet diegene de uppercut wellicht niet aankomen. Hierdoor kan het lastiger zijn om te verdedigen mits dit goed is uitgevoerd.
 • Als je een uppercut niet ziet aankomen, kan je je niet voorbereiden voor de impact. Dit zorgt ervoor dat de stoot enorm veel effect kan hebben.
 • Na een succesvolle opstoot is je tegenstander even uit het lood geslagen. Dit is een perfect moment om een combinatie te beginnen en je tegenstander te verslaan.

Nadelen van de uppercut bij boksen

Daarnaast hangen er ook wat nadelen aan de uppercut waar je op moet letten:

 • Tijdens de uppercut ben je erg kwetsbaar omdat je tijdelijk je verdediging laat zakken.
 • Je kan deze techniek alleen uitvoeren van dichtbij.
 • Als je mist, ben je uit balans en erg vatbaar voor een succesvolle tegenaanval.

Erg krachtig als je de uppercut goed uitvoert

De uppercut kan dus een flink wapen zijn als je deze goed uitvoert. Met de juiste training kan je je tegenstander hier flink mee verrassen. Als je een krachtige uppercut combineert met een goede combinatie kan dit voor een overwinning zorgen. Hierbij hoef je dus niet per sé de kin te raken maar een klap in de buik kan ook bijzonder effectief zijn. Kies het juiste moment en let erop dat je je verdediging hoog houdt. Wil je meer lezen over boksen? Volg dan dagelijks onze boksnieuws pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in